Ahogyan bármely honlap, úgy a mi oldalunk is sütiket használ a működéshez. Szolgáltatásaink igénybevételével ön beleegyezik a sütik használatába!
Elfogadom
Ultima - a minőséget képviseljük
LETÖLTÉSEK  |  
BELÉPÉS
Elfelejtett jelszó?
  |  REGISZTRÁCIÓ
Hírek, Cikkek, InformációkIratkozzon fel RSS hírcsatornánkra, hogy a lehető leggyorsabban értesüljön a legfrissebb hírekről, információkról, aktuális újdonságainkról. A feliratkozáshoz kattintson a jobb felső sarokban lévő narancssárga ikonra!
Gondolatok a dobozokról és a dobozelhelyezésről gipszkarton falakba

Gipszkartonnal építeni nagyon könnyen lehet. Villámgyorsan felépíthetők a válaszfalak, pillanatok alatt elkészíthetők a burkolatok, tetőtéri borítások. A gipszkarton táblák mögötti térbe kerülhetnek a hő- és hangszigetelő anyagok, a víz- és fűtésszerelési csövek, és ebben a térben helyezkednek el a villamos kábelek és csövek is. Magára a gipszkarton táblára pedig fel kell szerelni a különböző kapcsolókat, aljzatokat, és ki kell alakítani a villamos kötések helyét. Ezekhez a feladatokhoz szükségesek a különféle gipszkarton szerelvénydobozok, valamint elágazódobozok, melyeknek két fő feladata van: a szigetelt üregek biztosítása a készülékek, kötések számára, illetve a szerelvények megfelelő rögzítése.

Nézzük először a dobozelhelyezés technológiáját. A süllyesztett szerelésnél a dobozokat előre össze lehet csatlakoztatni és úgy beépíteni az elkészített - kivésett vagy szerszámmal kimart - üregbe. Ha az elhelyezés nem pontosan történik (nem az adott helyre kerül, nem vízszintesen vagy függőlegesen állnak a dobozok stb.), akkor egy véső, egy kalapács és egy kis gipsz segítségével van mód a korrigálásra. Gipszkarton fal esetén nem hibázhatunk! A gipszkarton dobozokat a táblán kivágott nyílásokba kell beépíteni. A dobozokat elölről a támasztóperem, hátulról a csavarok végére szerelt támasztófülek rögzítik. Ha egy doboz helyét a táblán kivágtuk, akkor már nem rakhatjuk 1 cm-el odébb a dobozt és a szerelvényt. Előre át kell gondolni, hogy a szerelvények vagy kötések hová fognak kerülni, miként és milyen irányból történik a csövezés, a kábelezés. Ha az üreget rossz helyre vágtuk, javítani csak amatőr barkácsolással lehet vagy az egész lap cseréje szükséges, ami viszont nem gazdaságos.


A gipszkarton dobozok elhelyezésénél nagyon fontos a megfelelő szerszámok használata. A szerelvények elhelyezéséhez a dobozok számára kerek nyílások szükségesek. A szögletes dobozok elhelyezéséhez is kerek nyílások kellenek a doboz sarkainál, majd a doboz méretének megfelelően kell a szögletes üreget elkészíteni. A kőrkivágó szerszámok átmérőjének pontosan egyeznie kell a dobozok átmérőjével! Ha a nyílás nagyobb átmérőjű, mint a doboz akkor a dobozperem nem tudja a dobozt megtartani és az a falba beeshet. Kisebb nyílás esetén viszont a dobozt be sem lehet építeni.


Ha már a dobozperemet említettük, beszéljünk a profi szerszámokról is. A kőrkivágó szerszámok nagy része csak a megfelelő átmérőjű nyílás elkészítésére alkalmas. Ha ebbe a nyílásba helyezzük el a dobozt, majd abba a szerelvényt, akkor a szerelvények a dobozperem miatt a faltól picit el fognak állni. A megoldás erre a problémára az, ha olyan szerszámot használunk, ami a dobozperemnek is kimar egy süllyesztéket. A „találékony" szerelő persze ezt a problémát is igyekszik megoldani, például egy késsel, amivel a nyílás szélét lekapargatja a dobozperem számára. Ez megint nem egy profi megoldás, mindamellett időigényes is.


Másik fontos dolog a szerelvények sorolása. A hagyományos megoldás egy mérőszalag és egy vizimérték egyidejű használata. A vizimértékkel a függőleges vagy vízszintes tengelyt, míg a mérőszalaggal a 71 mm-es sorolótávolságot jelölhetjük fel. Ez szintén egy lassú megoldás. Már léteznek olyan szerszámok, illetve sablonok, amelyekkel a dobozok üregeit sokkal egyszerűbben, gyorsabban és pontosabban jelölhetjük fel és vághatjuk ki. Azon kollégáknak, akik rendszeresen szerelnek gipszkartonba, feltétlenül ajánlom ezek használatát.


Tegyünk említést a szerelvények rögzítéséről is. A gyártók a szerelvényeket általában rögzítőkarmokkal szállítják, melyek segítségével a szerelvények a dobozba rögzíthetők. Gipszkarton dobozokba a szerelvényeket karmokkal rögzíteni tilos! A gyártók a gipszkarton dobozokat szerelvényrögzítő csavarokkal szállítják, amelyek segítségével a szerelvények a keretnél fogva rögzíthetők.

Miért nem lehet a karmokkal rögzíteni? Azért, mert a gipszkarton fal egy üreges szerkezet, melynek van egy tartószerkezete (igen gyakran fémből), valamint a bevezetőben említett csövek, kábelek is megtalálhatók benne. A gipszkarton dobozok műanyagból készülnek, és a doboz falát kívülről nem támasztja semmi.Ha a karmokkal próbálnánk a szerelvényt rögzíteni, a doboz előbb deformálódna, majd a hegyes és éles karmok a doboz oldalát kilyukasztanák és a szigetelt üreg máris megsérülne. A dobozból kilógó karom pedig az üreges szerkezetben található anyagok sérülését okozhatná, valamint érintésvédelmi problémákat is felvetne.


Térjünk rá a dobozokra! Első közelítésként azt mondhatnánk, hogy a gipszkarton dobozok csak variációk egy témára, mivel nagyon hasonló a felépítésük, méretük. Elölről támasztóperem, hátulról támasztófülek rögzítik bármelyiket. Mindegyiken vannak szerelvényrögzítő csavarok és nyílások a csövek, kábelek fogadására, és általában még az átmérőjük is azonos: 68 mm. Ez valóban így van, viszont mint oly sok más esetben is, az ördög itt is a részletekben bújik meg.

Néhány dologra szeretném felhívni a figyelmüket, ami a gipszkarton dobozok kiválasztásánál fontos lehet.
Az egyik lényeges különbség a dobozok anyaga. Nem jó, ha a doboz túlságosan puha, mert a doboz rögzítésekor a peremet a nyílásba „behúzhatjuk", de az sem jó, ha túl kemény, mivel 100%-ban kör alakú nyílást kivágni még profi szerszámmal sem könnyű, és a túl merev doboz az ilyen nyílásba nem, vagy csak nehezen helyezhető be. Itt kell megemlítenem, hogy a gipszkarton dobozok alapvetően nem halogénmentes anyagból készülnek. Néhány gyártónak van halogénmentes dobozcsaládja is, mely dobozokat az előírásoknak megfelelően középületekben (óvodák, iskolák, repülőterek, pályaudvarok, egészségügyi intézmények stb.) kötelező alkalmazni.


Apró, de bosszantó dolog, ha a támasztófülek csavarjaihoz és a szerelvényrögzítő csavarokhoz nem tudjuk ugyanazt a csavarhúzót használni.Manapság a támasztófülek szinte kivétel nélkül fémből készülnek, de a kereskedelemben kapható műanyag támasztófüles doboz is. Ezeket a dobozokat nem ajánlom, mivel a műanyag fülben a fém csavar elforoghat vagy később, használat közben a fül eltörhet és a doboz szerelvényestől kimozdulhat.


A gipszkarton dobozok sorolása a beépítési technológia miatt előzetesen nem lehetséges. Néhány gyártó szerelvénydobozai a beépítés után kis összekötő alagutak segítségével sorolhatók. Ez praktikus és gyors segítség lehet a szerelvények sorolt beépítésekor.


A gipszkarton dobozok is többféle kitörhető perforációval készülnek. Ezek mennyisége, alakja és mérete is fontos. Ha kábellel szerelünk, akkor különösen fontos az, hogy a perforáció egy szűkülő nyílás közepén legyen. Ez azért lényeges, mert a kábel külső átmérőjénél valamivel kisebb perforációt célszerű kitörni és azon a kábelt áthúzni. Így a kábel a nyílásban megszorul, s nem esik ki belőle. Bosszantó dolog, ha a szerelvény bekötése közben a kábel egyszer csak eltűnik a dobozból. Gégecsővel történő csatlakozáskor előnyös, ha a nyílás ovális, mivel csatlakoztatás előtt a cső oldalát kissé össze kell nyomni s így az a nyílásba beszorul. A kábelek, illetve csövek húzásmentesítése ezekkel a kialakításokkal biztosíthatók. Nemrég találkoztam néhány kollégával, akik lelkesen beszéltek egy újfajta dobozról, ahol a bevezető nyílások helyett egy gumimembrán található és azon mindenki olyan méretű nyílást készíthet, amilyet akar. Elsőre érdekesnek tűnt a megoldás, de attól tartok, hogy pont a húzásmentesítés az, ami nem megoldott egy vékony gumimembránnal. Mennyire tart ez a membrán, és mi biztosítja, hogy lyukasztás után nem szakad tovább? Hogy ez jó megoldás-e vagy sem, azt majd az idő és gyakorlat fogja eldönteni.
Végül úgy gondolom, nem hagyhatom figyelmen kívül a dobozok árát. Az utóbbi években nagyon sok új doboz jelent meg a piacon. Ezek árban és minőségben is igen különböznek egymástól. Tapasztalatom szerint az olcsóbb ár a gyengébb minőséggel párosul, míg a magasabb ár jellemzően a magasabb minőséget jelzi.

Általánosságban a dobozok árai a kiélezettebb verseny miatt stagnálnak vagy csökkennek.

Hogy melyik dobozt érdemes beépíteni? Véleményem szerint azt, amelyikkel a munkát a leggyorsabban és a legjobb minőségben lehet elvégezni a megrendelő teljes megelégedésére. A döntés itt is a kivitelező kezében van.


Egy elkészült villamos kivitelezés esetén fontos, hogy a kivitelező olyan munkát adjon ki a kezéből, mellyel kapcsolatban reklamáció a későbbiekben sem merül fel. Bizonytalan minőségű termékekkel nem érdemes kísérletezni. Persze tudom, hogy nagy a kísértés, mert a kereskedők egymással versengve kínálnak újabb és újabb dobozokat néha szinte hihetetlenül alacsony áron. S mivel sokszor a vállalási ár nullszaldó körüli, az anyagáron kellene valamilyen nyereséget elérni. A döntés nem könnyű, de úgy gondolom a minőségi munka, minőségi anyagokkal a legjobb ajánlólevél egy következő munka elnyeréséhez és a legmegnyugtatóbb a kivitelező számára is.


S mit lehet tenni, ha a minőségibb gipszkarton doboz - amit szívesen beépítenénk - drágább, mint amit a költségvetésünk elbír? Alkudni! Minél nagyobb a mennyiség, minél magasabb az érték, annál jobb az alkupozíció. Az üzlet mindenki számára fontos.

Írta: Mucsi Gyula

Megjelent: Villanyszerelők lapja

Forrás: www.vgf.hu/villany

Vissza

Hírajánló

BiztonságIpari csatlakozókSzerelvény- és elágazó dobozokSzerszámok

Korábbi híreink

2020 2018 2017 2016 2015 2014 Archívum
FőoldalKapcsolatAdatkezelésCopyright
LetöltésekKatalógusok és prospektusokTermékfotók
Képviselt márkák
MERKUR 2KaiserMennekesWeiconRauscher & StoecklinAgroPalazzoliFlexiconStralFTGMarechalRadpolEltakoBlockHeliaHegler WelcoLETÖLTÉS